300.000€ από την Περιφέρεια για μελέτες, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αναγνωστηρίου!

Την Πέμπτη 02/02/2017  επισκέφτηκαν το Αναγνωστήριο η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Η πρόσφατη μεταβολή του καιρού και η παύση των βροχοπτώσεων επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι εργασίες απομάκρυνσης των μπαζών από το χώρο της πλατείας του θεάτρου, στεγανοποίησης του τοίχου της Βιβλιοθήκης, επισκευής της κεραμοσκεπής του κτιρίου και κατασκευής προστατευτικού στεγάστρου.

Η πρόσφατη μεταβολή του καιρού και η παύση των βροχοπτώσεων επέτρεψε να ολοκληρωθούν οι εργασίες απομάκρυνσης των μπαζών από το χώρο της πλατείας του θεάτρου, στεγανοποίησης του τοίχου της Βιβλιοθήκης, επισκευής της κεραμοσκεπής του κτιρίου και κατασκευής προστατευτικού στεγάστρου.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Αγιάσου, κατά την οποία η κ. Καλογήρου ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου της 31-1-2017 εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης περίπου 300.000 € σε βάρος του φετινού προϋπολογισμού της Περιφέρειας (το μισό περίπου  του φετινού προϋπολογισμού !!!) για την ανάθεση σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, ύστερα από νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία, του ελέγχου στατικής επάρκειας των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, της εκπόνησης όλων των αναγκαίων μελετών και της εξασφάλισης όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την εκτέλεση του έργου. Η κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι προχωρούν μεθοδικά μαζί με τους συνεργάτες της στα επόμενα βήματα στοχεύοντας στην ασφάλεια, την ποιότητα και την ταχύτητα του επιθυμητού αποτελέσματος.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Π.Β.Α. (2-2-2017), μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αγιάσο, όπου η Περιφερειάρχης κα. Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου κ. Κλεάνθη Κορομηλά και μέλη του Δ.Σ. και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν χθες για τον καθαρισμό του χώρου του Αναγνωστηρίου που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αναγνωστηρίου προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, των λοιπών μελετών (στατική μελέτη, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων, μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας κλπ), καθώς και την έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται σε 300.000 ευρώ.

Επίσης, συζητήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και να αναθέσει τις μελέτες αποκατάστασης.

Η Περιφερειάρχης κα. Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, έχει από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες και συμβάλλει στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν στην πράξη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αναγνωστήριο, το οποίο αποτελεί μια ξεχωριστή κιβωτό της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας».

Φωτογραφίες