Θεατρικά

Το ερασιτεχνικό θέατρο έχει μακρόχρονη παράδοση στην Αγιάσο. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Είναι τιμή του κάθε ερασιτέχνη - και όχι μόνο – να πατήσει το σανίδι του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου. Το παλιό ερασιτεχνικό τμήμα ανέβασε δεκάδες έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Σήμερα η θεατρική παιδεία εξειδικεύεται σε τρεις τομείς: Λαϊκή Σκηνή Ενηλίκων, Πειραματική Σκηνή Ενηλίκων και Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι.

 

Λαϊκή Σκηνή

Ερασιτεχνικό θεατρικό τμήμα ενηλίκων για ηθογραφίες, καρναβαλικές και λεσβιακές επιθεωρήσεις. Σκηνοθετεί η Μαρία Αϊβαλιώτου. Η ηθογραφία, ως θεατρικό είδος, γνώρισε μεγάλες δόξες, αφού οι Αγιασώτες από νωρίς αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν θεατρικά έργα στο ντόπιο γλωσσικό τους ιδίωμα, με ηθογραφικό κυρίως περιεχόμενο. Κορυφώθηκε τις δυο τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα με τις ηθογραφίες του Αντώνη Μηνά, που παίχτηκαν σε όλη τη Λέσβο, και μερικές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη μακρινή Αυστραλία.

Ο θεσμός της καρναβαλικής επιθεώρησης, η οποία παρουσιάζεται σε δυο παραστάσεις το Σάββατο της Αποκριάς και προσελκύει εκατοντάδες θιασώτες απ’ όλο το νησί, ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία. Τα σπονδυλωτά σατιρικά μονόπρακτα σχολιάζουν θέματα της επικαιρότητας, συνδυάζοντας τον έμμετρο και τον πεζό λόγο στη ντοπιολαλιά.

 

 

Πειραματική Σκηνή

Συμμετέχει στη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που γίνεται τον Οκτώβρη κάθε χρόνου σ’ ένα διαφορετικό νησί του Αρχιπελάγους. Σκηνοθετεί η Μαρία Αϊβαλιώτου. Λειτουργεί από το 2000 και μέχρι σήμερα ανέβασε τα εξής έργα:

  • Του νεκρού αδερφού (2001)
  • Ιφιγένεια εν Μαύροις (2003)
  • Μήδεια (2007)
  • Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας (2011)
  • Μητριά πατρίδα (2013)
  • Το κίτρινο σκυλί (2015)

Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι

Λειτουργεί ως Θεατρικό ή Μουσικοθεατρικό Εργαστήρι - Παιχνίδι, απευθυνόμενο κυρίως σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Διδάσκει θεατρολόγος και ανεβάζει διασκευασμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη και δραματοποιημένα παραμύθια. Σήμερα διδάσκει η Μαρίζα Βαμβουκλή. Οι παραστάσεις δίνονται στο τέλος κάθε Ιούνη με τη λήξη των μαθημάτων της θεατρικής περιόδου και κατά τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, προς τιμή των εκάστοτε τιμώμενων ερασιτεχνών του Αναγνωστηρίου.

Φωτογραφίες