Το Αναγνωστήριό μας γιόρτασε το εν Χώναις θαύμα του Ταξιάρχη Μιχαήλ

Κάθε 6 Σεπτέμβρη του Αναγνωστήριό μας, που έχει την επιμέλεια του πευκόφυτου και γραφικότατου λόφου Καστέλι από το 1960, γιορτάζει το εν Χώναις θαύμα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες βρίσκουν την ευκαιρία για μια ωραία φθινοπωρινή έξοδο στο βουνό. Παρακολουθούν την πρωινή θεία λειτουργία και μετά απολαμβάνουν ζωντανή μουσική από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου. Στο περίπτερο που υπάρχει στον κήπο του λόφου προσφέρονται καφές, αναψυκτικά και μερικές φορές και εδέσματα. Και του χρόνου!

Το εν Χώναις θαύμα (σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση):

Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 6 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο επιτελεί ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Την περίοδο που ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος πέρασε από τη Φρυγία προφήτευσε ότι πρόκειται να αναβλύσει εκεί αγίασμα, τιμώμενο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πράγματι στις Κολοσσές, κοντά στην Ιεράπολη, η γη ανέβλυσε αγιασμένο νερό με τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που γιάτρευε κάθε αρρώστια. Ένας χριστιανός, λοιπόν, επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, έκτισε ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο άγιασμα.

Μετά ενενήντα χρόνια ήρθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε ζωή ασκητική και με εγκράτεια.

Στους ειδωλολάτρες της περιοχής δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη. Έπιασαν τον Άρχιππο και τον ξυλοκόπησαν. Έπειτα όρμησαν να καταστρέψουν το ναό και το άγιασμα. Αλλά ω της μεγάλης δυνάμεως του Αρχαγγέλου! Άλλων τα χέρια έμειναν παράλυτα και άλλους σταμάτησε φράγμα φωτιάς. Έτσι γύρισαν όλοι άπρακτοι.

Όμως το πείσμα και ο θυμός τούς ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινού ποταμού, για να παρασύρει το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Αλλά και πάλι θαύμα! Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω!

Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δύο ποταμούς, τον Κούφο και το Λυκόστρατο. Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και, αφού τον έβγαλε έξω από το ναό, έκανε το σημείο του σταυρού και οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. Πρόσταξε έπειτα να χωνευθούν και πράγματι, κατά παράδοξο τρόπο, έως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. Και γι’ αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι.

Φωτογραφίες