Το Αναγνωστήριο - Κτηριακές υποδομές

Βιβλιοθήκη – Κινηματοθέατρο

Το Αναγνωστήριο ήταν από τα πρώτα και ελάχιστα πολιτιστικά σωματεία της χώρας, που απέκτησαν δικό τους θέατρο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γ. Γιανουλέλλη και του ζωγράφου Γ. Τσαρούχη.

Το 1966 γίνονται τα εγκαίνια του επιβλητικού κτιρίου της βιβλιοθήκης που δεσπόζει στην είσοδο του χωριού, το 1975 τα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων και θεάτρου και το 1976 τα εγκαίνια του κινηματογράφου.

Την περίοδο 1999 – 2000 χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αιγαίου ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Αναγνωστηρίου. Γίνεται προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονων μηχανημάτων ήχου και φωτός, συστημάτων κλιματισμού και πυρασφάλειας, επέκταση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση της βιβλιοθήκης, ανακατασκευή της σκηνής και των παρασκηνίων του θεάτρου.

Από τις σημαντικότερες πανελλαδικά είναι και η Βιβλιοθήκη του σωματείου,  που αριθ­μεί γύρω στους 25.000 τόμους βιβλίων (οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αρχειοθετηθεί ηλεκτρονικά. Καλύπτει πολλούς κλάδους του επιστητού. Τα βιβλία της είναι παλιά και νέα, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Πολλά απ’ αυτά αναφέρονται στην αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και σ’ όλους σχεδόν τους κλάδους του δικαίου. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι παλιές εκδόσεις, οι παλιές εφημερίδες (της Αγιάσου, λεσβιακές, αθηναϊκές), καθώς και τα λίγα χειρόγραφα.

 

 

Λαογραφικό Μουσείο – Πινακοθήκη

Το 1988 γίνεται η τελετή των εγκαινίων του Λαογραφικού Μουσείου. Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου, χτίζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι κλπ) και εναρμονίζεται με τη γραφικότητα του τοπίου.

Στις 8 Αυγούστου 2010 γίνονται τα εγκαίνια της Ιδιωτικής Λαογραφικής Συλλογής του Στρατή Τζίνη, που φιλοξενείται στο ισόγειο. Στον όροφο υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι σε παλιό αγιασώτικο παραδοσιακό σπίτι, έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, φωτογραφίας, κεραμικών και Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων. 

 

 

Το Καστέλι

Λίγο έξω από την Αγιάσο βρίσκεται ο γραφικότατος λόφος «Καστέλι», στον οποίο ανεβαίνεις ακολουθώντας ένα παλιό παραδοσιακό λιθόστρωτο μονοπάτι που φιδοσέρνεται ως την κορφή του, η οποία στεφανώνεται από τα απομεινάρια ενός παλιού μεσαιωνικού οχυρού. Η θέα που απλώνεται στα μάτια του επισκέπτη είναι μοναδική και πανοραμική.

Το 1960 χτίζεται καινούριο ξωκλήσι στη θέση του παλιού και ετοιμόρροπου. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1974 εγκαινιάζεται το υδρευτικό σύστημα του λόφου, πράγμα που δίνει άλλη όψη και δυνατότητα παραπέρα αξιοποίησής του, με κατασκευή δεξαμενής νερού και τουριστικού περιπτέρου, τουαλετών, βρύσης, κήπου. Σήμερα το Καστέλι αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά θέρετρα της Αγιάσου.

 

Φωτογραφίες