Έφυγε απ' τη ζωή ο Βασίλης Π. Τινέλης (1928-2022)

Βασίλειος Περικλή Τινέλης (1928-2022)

Έφυγε χτες από τη ζωή ο παλαίμαχος ερασιτέχνης του λαϊκού μας θεάτρου Βασίλης Τινέλης σε ηλικία 94 ετών. Για την πολύχρονη προσφορά του στο λαϊκό μας πολιτισμό τιμήθηκε από το Αναγνωστήριο Αγιάσου κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου του 2016. Γεννήθηκε το 1928 στην Αγιάσο και ήταν το πρωτότοκο παιδί του Περικλή Παρασκευά Τινέλη και της Αγγέλας το γένος Βασιλείου Λαρέλη. Είχε άλλα δυο αδέρφια. Την ολιγοζώητη Στυλιανή, που πέθανε νέα σε ηλικία 36 χρονών, και τον Ευστράτιο. Παντρεύτηκε στις 20 Μαΐου 1956 την Ευστρατία το γένος Παράσχου Λαμπρινού, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Περικλή, τη Μορφούλα, το Λέσβιο και τη Στυλιανή, που μας άφησε γεια σε ηλικία 46 ετών, ακολουθώντας κατά τραγικό τρόπο τη μοίρα της πρόωρα αποδημήσασας συνονόματης θείας της, την οποία είχε αναστήσει. Από τα παιδιά του, Περικλή και Μορφούλα, ευτύχησε να δει έξι εγγόνια.

O Βασίλης Τινέλης, παρόλες τις ιδιαιτερότητές του, ανέπτυξε σημαντική και πλούσια δράση συμμετέχοντας από το 1962 μέχρι και το  2004 σε καρναβαλικές εκδηλώσεις και θεατρικές επιθεωρήσεις. Αστείρευτη πηγή δύναμης και πάθους συνέχισε να χορεύει και να χαρίζει άφθονο γέλιο με τις μιμητικές του ικανότητες ακόμα και σε πιο προχωρημένη ηλικία. Σχολείο πήγε μέχρι και τη Δευτέρα Δημοτικού, αλλά μια χειροδικία του δασκάλου τον απέτρεψε να συνεχίσει τη φοίτησή του παρόλη τη θέλησή του να μορφωθεί. Εργάστηκε ως ράφτης, αργότερα ως καφετζής στον Πάνο Γράμμη καθώς και ως τεχνίτης, οικοδόμος και πετράς. Αξίζει ιδιαιτέρως να μνημονεύσουμε την πολύτιμη βοήθειά του στην ανέγερση του ναϋδρίου του Ταξιάρχη στο λόφο Καστέλι το Σεπτέμβριο του 1960, καθώς και στις εργασίες οικοδόμησης του Λαογραφικού Μουσείου του Αναγνωστηρίου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1988.

Υπήρξε ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Κωφαλάλων στην Αθήνα όπου διετέλεσε και ως πρόεδρος από το 1956. Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία βράβευσής της ποδοσφαιρικής ομάδας κωφαλάλων μετά τη νίκη τους σε ποδοσφαιρικό τουρνουά το 1971.

Καθώς γνωρίζουμε όλοι μας η προσφορά του τιμώμενου στις καρναβαλικές δράσεις είναι ανεκτίμητη γι’ αυτό και θα αναφερθούμε ξεχωριστά στα καρναβαλικά δρώμενα και στα συγκροτήματα που συμμετείχε πάντα με το δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο κι έπειτα θα αναπτύξουμε τη δράση του στα πλαίσια του Αναγνωστηρίου ως χορευτής του χορού των μαχαιριών, γνωστού και ως ‘τζάμ’κου’.

Γιατρός 1962: Αν και την πενταετία 1962-1965 ο Βάλλειος Διαγωνισμός διακόπηκε όπως προκύπτει από τα αρχεία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ωστόσο δεν έλειψαν οι οργανωμένες και οι αυθόρμητες εκδηλώσεις διαφόρων ομάδων που δεν είχαν βέβαια την αίγλη των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο χάρισαν άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους. Το 1962 ο Βασίλης Π. Τινέλης παρουσιάζεται στο Χριστοφίδειο Δημοτικό Γυμναστήριο Αγιάσου στο ρόλο του Γιατρού. Ο ρόλος αυτός ήταν από τους αγαπημένους του τιμώμενου καθώς ξεδίπλωνε όλο τον αυθορμητισμό του και τις μοναδικές μιμητικές του ικανότητες χαρίζοντας στους θεατές των αυτοσχέδιων παραστάσεών του άφθονο γέλιο.

Μνημόσυνο Καραπαναγιώτη: Τη δεκαετία του 1960 έλαβε χώρα στην πλατεία του χωριού μνημόσυνο προς τιμήν του Ξενοφώντα Καραπαναγιώτη, ενός από τους μεγαλύτερους οικονομικούς ευεργέτες του Αναγνωστηρίου όπου πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και συγκέντρωση στην πλατεία αγοράς. Ο Βασίλης Π. Τινέλης τίμησε τον Καραπαναγιώτη μαζί με άλλους σπουδαίους καρνάβαλους της Αγιάσου. Αξίζει να μνημονεύσουμε τα ονόματά τους –μιας και πολλοί από αυτούς δε βρίσκονται πια εν ζωή- για να τιμήσουμε τη σπουδαία προσφορά τους στο καρναβάλι. Από Αριστερά: Γιάννης Ευστρ. Καραφύλης, Θεόφιλος Ευστρ. Ψύρρας, Παναγιώτης Νικ. Ξαφέλης, Γιώργος Ευστρ. Μουτζουρέλης, Προκόπιος Παν Γλεζέλης (Κουρκουλής), Παναγιώτης Δημ. Βασιλτσωτέλης, Ευστράτιος Γεωργ. Χατζηραβδέλης, Χαρίλαος Μιχ. Κορομηλάς, Δημήτρης Ευστρ. Κάναρος.

Σκωτσέζικη Φιλαρμονική 1971: Την Καθαρά Δευτέρα 1η Μαρτίου του 1971 παρουσιάζεται στην πλατεία Σταθμού Αυτοκινήτων το συγκρότημα «Σκωτσέζικη Φιλαρμονική» σε μια αλησμόνητη εμφάνιση. Οι κωφάλαλοι συνάνθρωποί μας βρίσκουν το κουράγιο και τη θαυμαστή ψυχική δύναμη να ξεπεράσουν τη φυσική τους αδυναμία και να εκτονώσουν το φυλακισμένο αυθορμητισμό τους αποδεικνύοντας πως ο καρνάβαλος είναι στην ουσία πρόσωπο τραγικό. Μέσα από τον κυκεώνα των δεινοπαθημάτων του αντλεί γέλιο για να μπορέσει να αντέξει ψυχικά και σωματικά και τελικά να επιβιώσει. Τη σάτιρα έγραψαν οι Βενιζέλος Π. Αναστασέλης  και ο Βασίλης Π. Τινέλης θίγοντας μεταξύ άλλων το θέμα της μετανάστευσης στη Γερμανία και τα επακόλουθά της, τα αποτελέσματα του Ψυχρού Πολέμου στη Μέση Ανατολή, τις συνήθειες των κοριτσιών της εποχής κ.ά. Αξίζει να μνημονεύσουμε κάποιους στίχους από την παρουσίαση των πρωταγωνιστών του συγκροτήματος.

«Ουλ’ γη βουβοί απ’ του νησί, Τινέλια τσι Μουρφιές,

ήρταμ’ ιδώ να κάνουμι, φέτου Απουκριγιές.

‘Πι τ’ Γέρα τσ’ απ’ τα Τσιραμιά, πι τ’ Σ’κούντα τσ’ απί τς Πειώτις

απ’ ούλα τα χουριά είνι, τσι δυο τρεις Αγιασώτις.

Για ρίξιτί ντουν μια ματιά, λουλούδια ένα τσ’ ένα

ό,τ’ βάλ’ γιου νους σας γι διαβόλ’, τα ’χιν ξιμπιρδιμένα.

Πήγαν τσι μάθαν μουσική στης Ρώμης του Ουδείου

τσ΄ ήρταν μι τα κλαρίνα ντουν να πάριν του βραβείου.

Σα φ’σά θαρρείς κατιά  πατείς τσ’ αρχίζιν γι τσιρίδις

για δείτι, απί τς  στσιπαστές φεύγιν γι νυχτιρίδις»

Γιατρός 1972: Την Καθαρή Δευτέρα στη 1 Μαρτίου 1972 πρώτο εμφανίζεται στην πλατεία αγοράς το καρναβαλικό συγκρότημα «Ο Γιατρός» του Βασίλη Π. Τινέλη σε σάτιρα του Παναγιώτη Σ. Ανεμέλη, την οποία εκφώνησαν ο Βασίλης Α. Βερδούκας και ο Προκόπης Δημ. Γουγουτάς. Ο τιμώμενος διασκέδασε τους παρευρισκομένους με τις πηγαίες μιμητικές του ικανότητες και τους ευρηματικούς του αυτοσχεδιασμούς. Ας παρακολουθήσουμε τώρα ένα βίντεο με επιλεγμένα αποσπάσματα του προαναφερόμενου συγκροτήματος.

Υποψήφιος δήμαρχος 1976: Την Κυριακή 7 Μαρτίου 1976 ο Φώτης Ε. Παπάνης εμφανίστηκε στην πλατεία του χωριού ως «Υποψήφιος Δήμαρχος», ένας από τους αγαπημένους του ρόλους, συνεπικουρούμενος από τον τιμώμενο, τον Αντώνη Α. Ασβεστά, τον Κώστα Δ. Βουλβούλη, τον Πάνο Ρ. Σουσαμλή, τον Βασίλη Α. Βερδούκα και άλλους.

Κακά στραβά τσ’ ανάπουδα 1983: Στις 21 Μαρτίου 1983 την Καθαρά Δευτέρα ο Βασίλης Π. Τινέλης παρουσιάζεται στο δεύτερο καρναβαλικό συγκρότημα «Κακά, στραβά τσ’ ανάπουδα» σε σάτιρα του Παναγιώτη Σ. Ανεμέλη. Εκφωνητές οι Προκόπης Ι. Βαμβαλέλης και Παναγιώτης Σπ. Πατσέλης. Ο  τιμώμενος παρουσίαζε πρώτος την επικαιρότητα στη νοηματική και οι άλλοι δύο τον μετέφραζαν. Οι αγρότες έντονα καταπιεσμένοι προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο της ζωής τους. Όλα τους φαίνονται κακά, στραβά κι ανάποδα εξού και ο τίτλος της σάτιρας. Η φωνή τους αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στα δεσμά της κοινωνικής αδικίας.

Νηπιαγωγείο 1984: Την Καθαρή Δευτέρα 5 Μαρτίου του 1984 ο Βασίλης Π. Τινέλης εμφανίζεται με το συγκρότημα «Νηπιαγωγείο- Ντ’(ΕΡΤ)3» σε σάτιρα του Παναγιώτη Στ. Κουνή. Η σάτιρα περιστρεφόταν γύρω από την πολιτική επικαιρότητα και σατίριζε κυρίως τα κυβερνητικά συνθήματα περί «αναδόμησης της οικονομίας» και γενικότερα κοινωνικής αλλαγής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Β.Τινέλης παρουσίασε το δελτίο καιρού με το δικό του πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο. Με την αστείρευτη μιμητική του δεξιοτεχνία σατίρισε τα δελτία καιρού για κωφαλάλους που τότε είχαν κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στα Κρατικά Κανάλια.

Αχμακιστάν 1985: Την Καθαρή Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 1985 παρουσιάστηκε στην πλατεία του σταθμού των αυτοκινήτων το καρναβαλικό συγκρότημα «Αχμακιστάν» σε σάτιρα Παναγιώτη Στ. Κουνή, σκηνικά Προκόπη Δ. Τσαμπλάκου και Λευτέρη Π. Καμπιρέλλη. Ο Βασίλης Π. Τινέλης εμφανίστηκε ως θεός Φρυδάς, δηλαδή Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αξίζει να μνημονεύσουμε ένα απόσπασμα από δημοσίευμα του τοπικού τύπου της εποχής: «Η σάτιρα ήταν ένα ζωντανό και πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της (ΝΤ)’ΕΡΤ3 για τη φανταστική, συμβολική αλλά και τόσο όμοια με τη δική μας χώρα, τη χώρα του Αχμακιστάν (από το Αχ’μάκ’ς: απλός, ευκολόπιστος)… Αξίζει να σημειωθεί ο συμβολισμός του Καραμανλή με βουβό πρόσωπο. Οι δέκα εντολές του και η όλη παρουσία του ήταν μια αναφορά για το πώς κινούνται τα νήματα της πολιτικής μας ζωής και ο τρόπος με τον οποίο ο απλός πολίτης του Αχμακιστάν τελικά συνειδητοποιείται και πραγματοποιεί το θαύμα.

Γέννα 1986: Το Σάββατο 15 Μαρτίου 1986 το βράδυ στο Κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου παρουσιάστηκε το καρναβαλικό σκετς: «Η Γέννα» σε ομαδική σάτιρα και σκηνικά του Τάσου Ι. Χατζηγιάννη, Γιάννη Αν. Χατζηγιάννη και Μιχάλη Β. Κλειδαρά. Εδώ ο Βσίλης Τινέλης εμφανίστηκε στο ρόλο της εγκύου- νύφης. Η «Γέννα» αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα καρναβαλικά σκετς των Αγιασωτών από την εποχή του 1917 ακόμη καθώς μέσα από τις διαδικασίες του τοκετού, την καφεμαντεία και τις έριδες για την ονοματοθεσία του νεογνού σατιριζόταν η πολιτική επικαιρότητα.

Κτηνιατρείο 1986: Την Καθαρή Δευτέρα της ίδιας χρονιάς, 17 Μαρτίου 1986, εμφανίζεται δεύτερο το καρναβαλικό συγκρότημα «Κτηνιατρείο- Ε.Σ.Υ. Ζώων- Κέντρο Υγείας Αγιάσου» σε σάτιρα των Στρατή Α. Γυρέλη και Χρυσόστομου Π. Ξαφέλη, που παρουσιάστηκε από τον ίδιο το Χρυσόστομο Ξαφέλη και τον παλαίμαχο μίμο καρνάβαλο Βασίλη Π. Τινέλη (στο ρόλο του κτηνιάτρου) ο οποίος επιμελήθηκε και τα σκηνικά. Σατιρίστηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας Ζώων, ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και σχολιάστηκαν θέματα της επικαιρότητας όπως η υποτίμηση της δραχμής και η ισότητα- σχέσεις των δύο φίλων.

Γάμος 1987: Ο Γάμος του 1987 ήταν επανάληψη του Γάμου του 1978 εμπλουτισμένη με νέους καρναβαλικούς στίχους. Εκφώνησαν: Θρασύβουλος Πρ. Γλεζέλης - Μιχάλης Β. Βίγλατζης (συμπεθέρες), Φώτης Ε. Παπάνης (παππάς- συμβολαιογράφος). Συμμετείχαν Αβραάμ Πρ. Γαββές (γαμπρός), Βασίλης Π. Τινέλης (νύφη), Μιχάλης Παν. Μαυρέλης (κουμπάρος). Ο Γάμος ήταν ένα από τα αγαπημένα καρναβαλικά δρώμενα του κόσμου γιατί αφενός κατέγραφε πολλά ηθογραφικά στοιχεία της παλιάς Αγιάσου και αφετέρου χαρακτηριζόταν από έντονη θεατρικότητα. Παίχτηκε δυο φορές. Την Κυριακή στο θέατρο του Αναγνωστηρίου και την Καθαρή Δευτέρα στην Πλατεία Σταθμού Λεωφορείων.

Ευρωμπάσκετ 1988: Στις 21 Φεβρουαρίου 1988 την Κυριακή στην πλατεία της Αγιάσου το απόγευμα παρουσιάστηκε το συγκρότημα «Ευρωμπάσκετ» με αφορμή τη νίκη της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ στις 14 Ιουνίου 1987 κατά της σοβιετικής ομάδας που οδήγησε στην κατάκτηση του 25ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Πειραιά, το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στην πλατεία αγοράς του χωριού μας που θύμιζε Στάδιο Ειρήνης και φιλίας πραγματοποιήθηκε ο τελικός αγώνας μεταξύ της Εθνικής Αγιάσου και της Εθνικής Ρωσίας. Ο τιμώμενος διαιτήτευσε το θρυλικό αγώνα χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

Οδοντογιατρός 1988: Την Καθαρή Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 1988, το απόγευμα, στην Πλατεία του Σταθμού Αυτοκινήτων εμφανίστηκε το συγκρότημα «Συνεργείο του Οδοντογιατρού» με τους παλαίμαχους καρνάβαλους Παναγιώτη Ν. Ξαφέλη και Βασίλη Π. Τινέλη το οποίο και έκλεισε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της ημέρας. Συμμετείχαν επίσης Γιώργος Κων. Τζέγκος, Παναγιώτης Π. Ασβεστάς, Παναγιώτης Χρ. Ξαφέλης κ.ά. Ο τιμώμενος παρουσιάστηκε για ακόμη μια φορά σε έναν από τους αγαπημένους του ρόλους αφού πρώτα προλογίσθηκε από τους εκφωνητές:

«Τώρα θα πάρ’ σειρά γιατρός, που ξέρ’ τσι βγάζ’ τα δόντια,

χρόνια σπούδαζι καημένους, πα στ’ς κατσίτσις τσι στα βόδια.

Άγντι, γιατρέ, ξιμπέρδιβγι, ιτοίμαζι τα ζ’ντράνια σ’

γιρά δόντια μη μπάτσι βγάλ’ς, βάλι τα ματουγυάλια σ’.

Κλήδονας: Συμμετείχε πολλές φορές στην αναπαράσταση του εθίμου που διοργάνωσε ο Π.Κ.Σ. Αγιάσου «Ο Σάτυρος». Συχνά χόρευε το χορό με το μαχαίρι μαζί με το Θανάση Καπάτο.

«Γεωτρύπ’, Κωλοτρυπ’, ο εχθρός της γης» 1989: Την Κυριακή 12 Μαρτίου 1989, το απόγευμα, στην πλατεία Αγοράς, παρουσιάστηκε το συγκρότημα «Γεωτρύπ’, Κωλοτρύπ, ο εχθρός της γης» σε σάτιρα Παναγιώτη Ν. Ξαφέλη, την οποία εκφώνησαν οι Χρυσόστομος Π. Ξαφέλης και ο γιος του Παναγιώτης Χρ. Ξαφέλης. Συμμετείχε ο τιμώμενος, ο Θανάσης Ε. Καπάτος κ.ά. Η σάτιρα σχολίασε το οξυμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στο χωριό.

«Η Βο(υ)λή των Ελλήνων» 1991: Εκείνη τη χρονιά όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Κυριακής αναβλήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στις 18 Φεβρουαρίου λόγω του παλλαϊκού πένθους και της βαριάς θλίψης για τον αναπάντεχο χαμό του Γρηγορίου Παν. Σπήλιου. Ο τιμώμενος εμφανίζεται στο τρίτο καρναβαλικό συγκρότημα της Καθαρής Δευτέρας «Η Βο(υ)λή των Ελλήνων» όπου και συνεργάστηκε στην κατασκευή των σκηνικών μαζί με το Γρηγόρη Στ. Ασβεστά.

ΕΟΚ - Γράψ’ μισάν’χτα 1992: Η χρονιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενέπνευσε τη δημιουργία του τρίτου καρναβαλικού συγκροτήματος εκείνη τη μέρα του οποίου τη σάτιρα έγραψαν οι Χρυσόστομος Π. Ξαφέλης, Αλέκος Στ. Ασβεστάς και Φώτης Α. Κανάρου. Η σάτιρα εκφωνήθηκε από τον ίδιο και το Χρίστο Αθ. Γεωργαντή. Συμμετείχε και ο τιμώμενος. Παρουσιάστηκαν δύο άρματα που τόνιζαν την αντίθεση ΕΟΚ-Ελλάδας: ένα πλούσιο παλάτι των οικονομικών γιγάντων (εοκικών εταίρων) σε αντιδιαστολή με ένα λιτό οίκημα του φτωχού συγγενούς (Ελλάδα).

Κλωνοποίηση 1998: Την Κυριακή 1η Μαρτίου στην Πλατεία της Αγοράς ο παλαίμαχος μίμος καρνάβαλος Βασίλης Π. Τινέλης  εμφανίζεται στο καρναβαλικό συγκρότημα «Κλωνοποίηση» μαζί με τον Ευστράτιο Δ. Κουρβανιό και Χρυσόστομο Π. Ξαφέλη σε σάτιρα Στρατή Δ. Κουρβανιού. Με το πέρας και των υπολοίπων καρναβαλικών συγκροτημάτων έκλεισε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τις εκδηλώσεις στο αυτοσχεδιαστικό σκετς «Δημοσιογράφος» σατιρίζοντας τον ξεπεσμό της τιμής του λαδιού και την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Την ολιγόστιχη σάτιρα του σκετς εκφώνησε ο Χρυσόστομος Π. Ξαφέλης.

Ο Οτσαλάν στην Αγιάσο 1999: Την Καθαρή Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου εμφανίστηκε δεύτερο το καρναβαλικό συγκρότημα «Η Βο(υ)λή των Ελλ(ε)ήνων – Ο Οτσαλάν στην Αγιάσο» σε σάτιρα του Χρυσόστομου Π. Ξαφέλη και Στρατή Δ. Κουρβανιού. Εκφώνησαν οι Αλέκος Στ. Ασβεστάς, Χρυσόστομος Π. Ξαφέλης, Ευστράτιος Δ. Κουρβανιός, Χρίστος Αθ. Γεωργαντής. Συμμετείχε ο παλαίμαχος μίμος καρνάβαλος Βασίλης Π. Τινέλλης. Κύριο θέμα ήταν ο ξεπεσμός της πολιτικής στην Ελλάδα και η άφιξη του Οτσαλάν στην Αγιάσο.

Ζούγκλα 2000: Την Καθαρά Δευτέρα 13 Μαρτίου 2000 ο τιμώμενος συμμετέχει στο συγκρότημα «Ζούγκλα 2000» με σάτιρα του Αντώνη Μηνά, που εκφωνήθηκε από τους Μαρίας Αϊβαλιώτου, Δημήτρη Παν. Μαϊστρέλη και Παναγιώτη Αντ. Ασβεστά. Τα σκηνικά ήταν του Λευτέρη Καμπιρέλη και του Γρηγόρη Μακαρώνη. Το έργο αποτελούσε παρωδία της ομώνυμης τηλεοπτικής εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο τιμώμενος έπαιξε το ρόλο ενός μαιευτήρα που ξεγέννησε έναν γκαστρωμένο άνδρα.

Καφενείον Καβίκος 2001: Την Καθαρή Δευτέρα στις 26 Φεβρουαρίου 2001 στις 2.30μ.μ. στην Πλατεία Σταθμού Αυτοκινήτων, σημερινή Πλατεία Δημαρχείου, εμφανίστηκε πρώτο το καρναβαλικό συγκρότημα «Καφενείο Καβίκος» των Βασίλη Π. Τινέλη, Παναγιώτη Ε. Μαϊστρέλλη, Χρυσόστομου Π. Ξαφέλη, Θανάση Ε. Καπάτου. Ο τιμώμενος «μιλώντας» τη νοηματική γλώσσα επιδόθηκε στη σατιρική παντομίμα του. Ακολούθησε χορός των πρωταγωνιστών σε μια αναπαράσταση γλεντιού που γινόταν με τη συνοδεία φυσερών στο καφενεδάκι του Γρηγόρη Μιχαλάκη ή Καβίκου που βρισκόταν πάνω από το γεφύρι στο Σταυρί.

Μουσικό Συγκρότημα Νταρνταγάν’ 2004: Στην πλατεία της αγοράς την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2004 το μουσικό συγκρότημα «Νταρνταγάν’» εμφανίζεται δεύτερο. Στίχους έγραψαν οι Μιχάλης Β. Βίγλατζης, Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής και Γιώργος Δ. Παπάνης. Ο τιμώμενος συμμετείχε ως ένας από τους εκφωνητές και τους μουσικούς του συγκροτήματος.

Ντιμπέιτ 2004: Την Καθαρή Δευτέρα 2004 ο Βασίλης Τινέλης συμμετέχει στο δεύτερο καρναβαλικό συγκρότημα «Ντιμπέιτ» το οποίο αφορμή πήρε από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου 2004 μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Υποκρίθηκε το δημοσκόπο που ανέλυε τα ποσοστά των κομμάτων. Σάτιρα: Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής, Εκφωνητές: Μαρία Ε. Αϊβαλιώτου, Παναγιώτης Α. Ασβεστάς, Χρίστος Αθ. Γεωργαντής, Χρυσόστομος Π. Ξαφέλης, Σοφία Τ. Λαδιέλη, Παναγιώτης Ε. Χατζέλης. Το συγκεκριμένο συγκρότημα όπως και τα υπόλοιπα της Καθαρής Δευτέρας θεωρήθηκαν από τα καλύτερα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων με καλή σάτιρα, λιτά αλλά όμορφα και προσεγμένα σκηνικά, πλούσια ανθρώπινη συμμετοχή και καινούρια ταλέντα να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω η προσφορά και η συμμετοχή του τιμώμενου σε ένα από τα σημαντικότερα  λαϊκά μας έθιμα, στο αγιασώτικο καρναβάλι, είναι πολύ σπουδαία και τόσο μεγάλη που δεν εξαντλείται στις λίγες γραμμές μιας μικρής και συνοπτικής παρουσίασης. Ωστόσο η προφορά και η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας δε σταματάει εκεί. Ο Βασίλης Π. Τινέλης θα μείνει στη μνήμη μας και ως ένας από τους καλύτερους και πιο επιδέξιους  χορευτές του χορού με το μαχαίρι ή αλλιώς τζάμ’κου. Οι εμφανίσεις του στο χορό με το μαχαίρι, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Αναγνωστηρίου, είναι πολυάριθμες. Ξεχώριζε πάντα για την παλικαριά του και τη γρηγοράδα του. Αναφέρουμε εδώ χαρακτηριστικά:

19 Ιουλίου 1970: Ήταν μέλος του καλλιτεχνικού τμήματος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου που έλαβε μέρος στις Αιολικές Εκδηλώσεις Πλωμαρίου, την Κυριακή, 19 Ιουλίου 1970.

27 Φεβρουαρίου 1971: Συμμετοχή του καλλιτεχνικού τμήματος του Αναγνωστηρίου στο χορό φίλων Χωροφυλακής που πραγματοποιήθηκε στο Ξενία στη Μυτιλήνη. Στην εμφάνισή του αυτή ο Βασίλης Τινέλης είναι ο ακίνητος χορευτής (το θύμα), προφανώς μαθητεύει από τον μεγαλύτερό του Προκόπη Γλεζέλη ή Κουρκουλή, ο οποίος είναι αυτός που κρατά το μαχαίρι (ο θύτης).

22 Αυγούστου 1981: Εκδήλωση του Αναγνωστηρίου στα Παράκοιλα με την ερασιτεχνική θεατρική παράσταση «Οι Νταντάδες» του Γιώργου Σκούρτη, όπου ο τιμώμενος χορεύει το χορό με το μαχαίρι κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος που ακολούθησε μετά την παράσταση. Συμμετείχαν οι μουσικοί Χαρίλαος Ρόδανος, Ευριπίδης Ζαφειρίου, Δημήτρης Αγρίτης κ.ά.

7 Αυγούστου 1994: Στο κατάμεστο θέατρο του Αναγνωστηρίου και με την επιμέλεια του τότε γραμματέα και σημερινού προέδρου μας Κλεάνθη Κορομηλά οργανώνεται εκδήλωση με τίτλο: «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Αγιάσου», στην οποία ο τιμώμενος χορεύει για πολλοστή φορά και με περίσσια χάρη το χορό με το μαχαίρι, έχοντας άξιο παρτενέρ του τον αείμνηστο Παναγιώτη Ραφαήλ Σουσαμλή ή Κατσαρό. Η θεατρική σκηνή πλημμύρισε από παλιούς και νέους ερασιτέχνες και εκλεκτούς λαϊκούς οργανοπαίχτες και αοιδούς, ανάμεσα στους οποίους και ο αλησμόνητος Μεσοτοπίτης αμανετζής Στρατής Ράλλης. Η εκδήλωση εντασσόταν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της χρυσής εκατονταετηρίδας, αφού το 1994 το σωματείο μας έκλεινε αισίως εκατό χρόνια ζωής και πολυδιάστατης δράσης και προσφοράς. Από τις 7 ως τις 15 Νοεμβρίου κείνης της χρονιάς το Αναγνωστήριο πραγματοποίησε την ιστορική και σπουδαιότερη ως σήμερα αποστολή του στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας στο Σύδνεϋ της μακρινής Αυστραλίας. Έπαιξε εκεί την ηθογραφία του Αντώνη Μηνά «Ωραία Μπουτζαλιά μου» και πρόσφερε αξέχαστες συγκινήσεις στους ξενιτεμένους αδερφούς μας.

4 Νοεμβρίου 1994: Η ίδια εκδήλωση επαναλαμβάνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου ο τιμώμενος χορεύει τον «τζαμ’κου» μαζί με τον Παν. Σουσαμλή.

18 Ιουλίου 2008: Χορεύει στον Κήπο της Παναγίας το χορό με το μαχαίρι με παρτενέρ το Δημήτρη Βασιλ. Μαϊστρέλη στα γυρίσματα της ΕΤ-3 για την τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργη Μελίκη «Ο τόπος και το τραγούδι του».

Σε ερώτησή μας από πού αντέγραψε το συγκεκριμένο χορό ο Βασίλης ανέφερε πως ένας θείος του σε στιλ χωρατού, όταν έρχονταν στα κέφια, έπιανε από το τζάκι τη λαβίδα (μασιά) και έκανε διάφορες μιμητικές κινήσεις μ' αυτήν. Βλέποντάς τον ο Βασίλης και λόγω των γνωστών προβλημάτων ομιλίας και ακοής προσπάθησε να κάνει τον ίδιο χορό αντικαθιστώντας τη μασιά με το μαχαίρι. Λαογραφικά όμως είμαστε αναγκασμένοι να αναφέρουμε ότι παρόμοιους χορούς, γνωστούς ως χορούς των κουταλιών ή των σπαθιών ή των δρεπανιών, συναντούμε στην Καππαδοκία και στην Κύπρο αντίστοιχα.

Οι εκδηλώσεις που αναφέραμε είναι βέβαια ενδεικτικές και σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με το σύνολο των συμμετοχών του τιμώμενου στις δράσεις του Αναγνωστηρίου. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά το Βασίλη Π. Τινέλη για την πολυδιάστατη παρουσία του στον πολιτισμό και να τονίσουμε ότι η παρουσία αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία γιατί προέρχεται από έναν άνθρωπο με ιδιαιτερότητες που σε καμία περίπτωση δε στάθηκαν εμπόδιο στη διάθεση του για καλλιτεχνική και ευρύτερη  προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα έγιναν αφορμή για να τον θυμόμαστε όλοι ως έναν άνθρωπο με ξεχωριστές μιμητικές ικανότητες και μοναδική χορευτική δεξιοτεχνία.

 

 

Φωτογραφίες