Πρόσκληση σε συγγραφείς κάθε ηλικίας - Αποστολή κειμένων έως 31 Οκτωβρίου 2022

 

OPEN CALL │ Δράσεις στον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Πνευματικό Κέντρο Αναγνωστήριο Αγιάσου «Ανάπτυξη» σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Φορέα «Visit Agiasos» στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασης «Ανοίγει ένα βιβλίο κλείνει μια πόρτα μοναξιάς: Σχεδιασμός, ιδέα, ιστορία, φαντασία, δημιουργία και γραφή. Τα κλειδιά της επιτυχημένης ανάγνωσης» υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσκαλεί συγγραφείς κάθε ηλικίας να στείλουν παραμύθια ή σύντομα διηγήματα των οποίων η θεματική άπτεται της πολιτιστικής ταυτότητας, του φυσικού τοπίου και της ιστορίας της Αγιάσου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου.

Οι δημιουργοί καλούνται να υποβάλλουν τα κείμενά τους τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το θέμα εκπαιδευτικών και δημιουργικών συναντήσεων για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συναντήσεις θα αφορούν αποκλειστικά στην ανάγνωση των διηγημάτων και παραμυθιών, με σκοπό την εικονογράφηση αυτών από τα παιδιά μέσω σύγχρονων παιδαγωγικών προσεγγίσεων, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια συνεργατικής και συλλογικής εργασίας. Ταυτόχρονα, οι συναντήσεις θα εμπλουτίζονται με παιχνίδια γνώσης και ορθής γραφής, συζητήσεις πάνω σε θέματα φιλαναγνωσίας που απασχολούν τη νεότητα, με σκοπό το παιδί να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία απόλυτα συνυφασμένη με τη φύση και τις ανάγκες της ψυχής και του μυαλού του.

Τα κείμενα που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν υλικό πρωτότυπης έκδοσης του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» Αγιάσου, η οποία θα περιέχει τα διηγήματα και τα παραμύθια ντυμένα με ξεχωριστές ζωγραφικές δημιουργίες που θα συνθέσουν ένα μοναδικό βιβλίο αφιερωμένο στον πολιτισμό και τη φιλαναγνωσία.

Στόχοι του προγράμματος είναι η παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού μέσω της συγγραφής και της ανάγνωσης, η ενίσχυση του όρου «reading engagement» καθώς και η καθοδήγηση και κατάρτιση μέσω της εποικοδομητικής και βιωματικής μάθησης. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προβολή του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Αγιάσου και ευρύτερα της Λέσβου με σκοπό την αειφορία, τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη προωθώντας ταυτόχρονα τη φιλαναγνωσία.

Επιπλέον στο πλαίσιο της δράσης θα διοργανωθούν αναγνωστικές συναντήσεις στο χώρο του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη» όπου σπάνιες εκδόσεις θα είναι προσβάσιμες στους συμμετέχοντες, ενώ ταυτόχρονα θα αναλύεται η γραφή, η έμπνευση και η ιστορία του υλικού που κάθε φορά θα παρουσιάζεται.

Τα κείμενα θα σταλούν στην παρακάτω διεύθυνση info@anagnostirioagiasou.gr

Για διευκρινίσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@anagnostirioagiasou.gr

 

Προθεσμία:

31 Οκτωβρίου 2022