Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019: Λάτι να του τρίψουμι, του αντέτ’ να ποίσουμι…

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 το Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στις 2:30 μμ θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα σεργιανίσει στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα.

Ο αγερμός, αφού γυρίσει όλο σχεδόν το χωριό, θα καταλήξει στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας, στην χιλιοτραγουδισμένη Μπουτζαλιά, όπου θα αναστήσει το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας) και θα στήσει τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας κάπελας θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάποια ανάπαυλα του ξεφαντώματος θα καταφθάσουν στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και θα αναβιώσουν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας). Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).

Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου-αρχινιστή) ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης.

Την παραδοσιακή κομπανία στελεχώνουν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Φωτογραφίες