Το «Μουσικό Κλειδί» των αδελφών Ντέρκεν στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Σήμερα το πρωί φιλοξενήσαμε στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τις αδερφές Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν  (από Γερμανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα) σε κλασικά κομμάτια πιάνου, αλλά και τα παιδιά των σχολείων που παρακολούθησαν το βιωματικό μουσικό εργαστήρι (Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου, Γυμνάσιο Αγιάσου, Λύκειο Αγιάσου) και τους πρόσφεραν ως αντίδωρο τις νότες της παραδοσιακής μας μουσικής.

Σαντούρια, τζουράδες, μπουζούκι, πιάνο, μεταλλόφωνα, κιθάρα, κρουστό, χορωδία αντήχησαν στο εξαίρετης ακουστικής θέατρό μας και έδειξαν την αγάπη και την έφεση των παιδιών μας στη μουσική και ιδιαίτερα στην παράδοση. Μέσα από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις καλλιτέχνιδες και στο ακροατήριο αναζητήθηκαν δρόμοι προσέγγισης της κλασικής μουσικής και των δυνατοτήτων που προσφέρει στον καθένα για να κάνει το δικό του φανταστικό ταξίδι στον κόσμο της. Μετά το πρόγραμμα τα παιδιά έσπευσαν να εξασφαλίσουν το αυτόγραφο των αδελφών Ντέρκεν και φυσικά να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Στη συνέχεια ξεναγήσαμε όλη την ομάδα στο Λαογραφικό Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη του Πνευματικού μας Κέντρου. Έμειναν ενθουσιασμένοι για τον πλούτο που διασώζει το Αναγνωστήριό μας, η Κιβωτός του λαϊκού μας πολιτισμού και ο θεματοφύλακας της παράδοσής μας. Ξεχωριστή εντύπωση τους έκανε το σαντούρι, στο οποίο μάλιστα έσπευσαν να εντρυφήσουν υπό την καθοδήγηση του δασκάλου μας Κώστα Ζαφειρίου. Ακολούθησε προσκύνημα στα παρεκκλήσια Ζωοδόχου Πηγής - Αγάθωνος Εφεσίου και στην Παναγία και ο επίλογος γράφτηκε με μυρωδάτο καϊνάρι σε γραφικό ταβερνάκι της Πλατείας Αγοράς. 

Υποσχεθήκαμε να ξαναβρεθούμε…

Φωτογραφίες