Το Αναγνωστήριο προβάλλει την Αγιάσο και τον καστανιώνα της!!!

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Απριλίου 2018, το Αναγνωστήριο Αγιάσου διοργανώνει τον Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας 3rd Lesvos Enduro MTB, με την τεχνική υποστήριξη της Lesvos Ride, την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη συνεργασία του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου. Συμμετέχουν επίσης οι Γιατροί του Κόσμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) και εθελοντές. Το Σάββατο θα γίνει ο αγώνας κατάταξης και την Κυριακή ο κυρίως αγώνας. Πάνω από εκατό αθλητές θα συμμετέχουν στον Αγώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους θα έρθουν από άλλες περιοχές της Ελλάδας και κάποιοι από το εξωτερικό! Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη έχουν πληρότητα όλες οι ξενοδοχειακές υποδομές της Αγιάσου και της Καρύνης, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο, αλλά και ελπιδοφόρο!

Στόχος του Αγώνα είναι η καλλιέργεια και προώθηση του ορεινού αθλητισμού στο νησί μας, η ανάδειξη των σπάνιων φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας θα απολαύσουν κάποιες από τις ομορφότερες περιοχές του αγιασώτικου καστανιώνα, διατρέχοντας τις παρακάτω τέσσερις (με την αναγραφόμενη σειρά) ειδικές διαδρομές του αγώνα, που είναι ο πρώτος από τους πέντε όμοιους που θα γίνουν φέτος σ’ ολόκληρη την Ελλάδα!

  1. SPIDER (ΑΡΑΧΝΗ) που έχει μήκος 1.900 m (κίτρινη γραμμή στο χάρτη με την ονομασία S.S3). Ξεκινά λίγο πριν τον Άγιο Φανούριο (υψόμετρο 860 m), κατεβαίνει βουνοπλαγιά και καταλήγει στο ποταμάκι της περιοχής Παγωνιά (υψόμετρο 610 m).
  2. NUTS (ΚΑΡΥΔΙΑ) με μήκος 2.100 m (κόκκινη γραμμή στο χάρτη με την ονομασία S.S4). Ξεκινά σχεδόν από τη συμβολή του αγροτικού δρόμου Στάνη Αντώνη Λάσκαρη - Πόταμα με τον αγροτικό δρόμο προς το Βάλανο (υψόμετρο 670 m) και κατηφορίζει μέχρι τη ρεματιά του Βάλανου τερματίζοντας στο ποταμάκι κοντά στις υδατοπηγές του Δήμου (υψόμετρο 530 m). Από κει οι αθλητές ακολουθώντας τον υφιστάμενο αγροτικό δρόμο θα κατευθυνθούν στην περιοχή Πόλες (Άγιο Σπυρίδωνα) και στη συνέχεια στην Αγιάσο, απ’ όπου με τα ποδήλατά τους θα μεταφερθούν εκ νέου στον Άγιο Φανούριο, για να τρέξουν τις άλλες δυο ειδικές διαδρομές, που είναι:
  1. Η WATER-PIT (ΝΕΡΟΛΑΚΟΣ) με μήκος 2.400 m (μπλε γραμμή στο χάρτη με την ονομασία S.S1). Ξεκινά λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Φανούριο (υψόμετρο 850 m), κατεβαίνει τη βουνοπλαγιά έχοντας αριστερά τς Ουξιάς του Ράχτου, συναντά το ποταμάκι και ακολουθώντας πότε τη μια πότε την άλλη όχθη του καταλήγει στα Πόταμα, στο κτήμα τέως Τζηρίδη (υψόμετρο 570 m).
  2. Η PARADISE (ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ) που έχει μήκος 1.950 m (μοβ γραμμή στο χάρτη με την ονομασία S.S2). Ξεκινά από το κτήμα Στρατή Ηλιογραμμένου (υψόμετρο 640 m),  κινείται δεξιά από την πατουμένη της Πατσαβούρας, σε κάποιο σημείο την τέμνει και την ακολουθεί και μετά περνά στα αριστερά της, συναντά το μονοπάτι που έρχεται από την περιοχή Πόλες και κινούμενη εκατέρωθέν του καταλήγει στο Φολίδι (υψόμετρο 430 m), σημείο τερματισμού του αγώνα. Από κει οι ποδηλάτες θα διασχίζουν τον Κήπο της Παναγίας (κατεβαίνοντας τα κλιμακοστάσιά του) και θα βρεθούν στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου θα γίνουν οι απονομές.

Οι μικρές πράσινες γραμμές του χάρτη, που ενώνουν τις ειδικές διαδρομές, είναι διαδρομές που δεν χρονομετρούνται. Η μεγάλη πράσινη γραμμή από πάνω δείχνει τη διαδρομή Αγιάσου – Αγίου Φανουρίου από τον υφιστάμενο επαρχιακό ασφαλτόδρομο Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου, μέσω του οποίου θα μεταφερθούν τα ποδήλατα των αθλητών από το χωριό στο σημείο εκκίνησης του Αγώνα.

Φωτογραφίες