Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Κάθε χρόνο ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης γράφει το μήνυμα που διαβάζεται στα θέατρα όλου του κόσμου πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Φέτος, που τα περισσότερα θέατρα παγκοσμίως είναι κλειστά, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου καλεί τους καλλιτέχνες να μοιράσουν το μήνυμα μέσω του διαδικτύου. Η αρχή έγινε το 1962, όταν το μήνυμα υπέγραψε ο Γάλλος δραματουργός Ζαν Κοκτώ, και έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Πίτερ Μπρουκ, ο Ευγένιος Ιονέσκο, η Αριάν Μνουσκίν, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ρομπέρ Λεπάζ, ο Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά. Tο φετινό μήνυμα έγραψε ο θεατρικός συγγραφέας από το Πακιστάν Shahid Nadeem. Παραθέτουμε απόσπασμα του:

«…Στον κόσμο του σήμερα όπου η μισαλλοδοξία, το μίσος και η βία ακολουθούν ανοδική πορεία και ο πλανήτης μας βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κλιματική καταστροφή, πρέπει να αναπληρώσουμε την πνευματική μας δύναμη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την απάθεια, το λήθαργο, την απαισιοδοξία, την απληστία και την αδιαφορία προς τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, προς τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε. Το θέατρο έχει ρόλο, έναν ευγενή ρόλο, στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση της ανθρωπότητας ώστε να ανυψώσει τον εαυτό της από αυτή την κατάβαση προς την άβυσσο. Μπορεί να ανυψώσει τη σκηνή, τον παραστατικό χώρο, σε κάτι ιερό…»

 

Το ερασιτεχνικό θέατρο έχει μακρόχρονη παράδοση στην Αγιάσο. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Η πρώτη καταγεγραμμένη ερασιτεχνική θεατρική παράσταση έγινε το 1879 με το έργο «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζαντίου, για την οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών που επλήγησαν από το «μεγάλο γιανγκίνι» του Αυγούστου του 1877.

Είναι τιμή του κάθε ερασιτέχνη - και όχι μόνο – να πατήσει το σανίδι του Θεάτρου του Αναγνωστηρίου. Το παλιό ερασιτεχνικό τμήμα ανέβασε δεκάδες έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Σήμερα η θεατρική παιδεία εξειδικεύεται σε τρεις τομείς: Λαϊκή Σκηνή Ενηλίκων, Πειραματική Σκηνή Ενηλίκων και Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι. Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε αντιπροσωπευτικές θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Φωτογραφίες